SEO için en basit ama en etkili temel birkaç öneri

“SEO nedir yahu?” diyenler için önce SEO – Search Engine Optimization, yani Türkçe anlamıyla Arama Motoru Optimizasyonu ne demektir, onu bir anlayalım.
En yalın şekilde ifade etmek gerekirse, SEO, internet üzerinde Google, Bing, Yahoo ve Yandex gibi arama motorları kullanılarak yapılan aramalarda web sitenizin arama sonucu sayfalarında en önlerde listelenmesi için yapılması gereken bir takım düzenlemelerdir denilebilir.
Web sitenizin içeriği, verdiğiniz hizmetler ya da sattığınız ürünler ile ilgili aramalar yapan kişilere sitenizin gösterilmesi çok önemlidir. Sizi veya sunduklarınızı arayan ne kadar çok kişi size ulaşabilirse kazanç olasılığınız da o kadar artar.
O halde SEO için kolları sıvamak ve aşağıdaki başlıkları bir çırpıda sitenize taşımak yapacağınız en kazançlı şeylerden birisi olacaktır. Öte yandan, “SEM” denilen ve içeriği belki de bambaşka bir yazının konusu olması gereken bir yöntem ile müşterilerinizin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Ancak, unutulmamalıdır ki SEM gücünü yeterli bir bütçeden ve anahtar kelime seçiminin doğruluğundan alıyorken, SEO kalıcı ve dinamik bir takım düzenlemeler ile bilakis paranızın artmasına olanak sağlamaktadır.
SEO için en basit ama en etkili temel birkaç öneri:
1. Sitenizdeki tüm html sayfalar bir başlığa (“title“) sahip olmalıdır; bu sayede arama motoru için indeksleme yapan “robot” isimli mini programlar sitenizin sayfalarını daha kolay tanır ve mantıksal bir ilişkilendirme kurabilir.
2. Sitenizdeki html sayfalarda <meta tags> bölümünü mümkün olduğunca ayrıntılı şekilde hazırlayın ve özellikle “description” bölümünde sitenizin amacını ve bulunulan sayfanın içeriğini bildiren anahtar kelimeleri kullanın. Ayrıntılı bilgiyehttp://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=79812 adresinden ulaşabilirsiniz.
3. Sitede kullandığınız görsellere verdiğiniz isimleri gözden geçirin. Genel ve anlamsız ifadeler yerine ürünü ya da hizmeti anlatan ifadeler kullanmaya çalışın.
Örnek: image01.png yerine beyaz-kadran-deri-kayis-saat.png olsa arama yaparken “deri saat” yazan kişilere sözkonusu ürünün linkinin gösterilme şansı çok daha fazla olacaktır.
4. Bir takım tarayıcı özellikleri nedeniyle bazen sitenizdeki görseller tarayıcılar tarafından gösterilmeyebilir. Kullanıcıların karşılarında resimlerin olmaması sevimsiz bir durumdur ve bu durum kullanıcılarda (başka bir deyişle potansiyel müşterilerinizde) siteyi terk etme isteği yaratabilir. Bunu engellemenin yolu basittir. Görsel ekleme kodunda
<img src=”http://webdolusu.com/images/saatler/beyaz-kadran-deri-kayis-saat.png” alt=”Beyaz Kadranlı Deri Kayışlı Saat”>
bulunan “ALT” kısmına yukarıdaki örnekte olduğu gibi yazılacak açıklayıcı bir cümle resimlerin gösterilmemesi halinde kullanıcıya gösterilecektir ve kullanıcı linke tıkladığında neyle karşılaşacağını artık bileceği için siteyi terk etmek yerine linke tıklamayı tercih edebilecektir.
5. Mutlaka Site Haritası oluşturun. Site haritası sitenizdeki tüm sayfaları ve bu sayfalara giden linkleri içereceği için, arama motoru robotları sitenizi çok daha kısa bir sürede tarayacak ve indeksleyecektir. Bu süreci hızlandırmak için “Web Master Tools” denen ve tüm arama motorları için sağlanan bir hizmetten faydalanabilirsiniz.
Yandex için: webmaster.yandex.com
6. Görseller için de bir Site Haritası oluşturun. Eğer Madde 3’ü hakkını vererek gerçekleştirdiyseniz artık sitede kullandığınız ve doğru şekilde isimlendirdiğiniz her bir görsel sizin için bir arama motoru temsilcisi sayılmaktadır. Arama yapan kişilerin sitenizi, ürünlerinizi, hizmetlerinizi bulması daha kolay hale gelecektir. Görseller için site haritası oluşturmanın kuralları ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=178636linkinden ulaşabilirsiniz.
7. Görseller içinde gömülü yazılar bulundurmamaya bakın. Mümkünse resimler ile yazılar ayrı ayrı olmalıdır. Aksi halde arama motoru robotları görsellerin içindeki yazıları okuyamayacağı için kullandığınız görseller ile ilgili mantıksal ilişkiler kuramaz. Bu durum, site genelinde kullandığınız genel hizmete yönelik linklerin (kaydet, vazgeç, sil, tamam, öde, ileri, geri, vb.) etkin şekilde indekslenememesine neden olur.
8. Site genelinde kullandığınız linklerde “buraya tıklayınız” ifadesini kullanmak yerine doğrudan o linkin yarayacağı işi yazmaya çalışın. Örnek: “Hediye çekinizi kullanmak içinburaya tıklayınız” > YANLIŞ! “Hediye çekimi kullanmak istiyorum” > DOĞRU! Böylelikle, akıllı arama motoru robotları mantıksal ilişkilendirme  yapmaya devam ederek linklerinizi indeksleyebilecektir.
 9. Sitenizde çalışmayan linkleri bulun ve temizleyin! En ideal olanı budur. Ancak dinamik bir yapıya sahip binlerce sayfadan oluşan bir siteniz varsa tek tek linkleri kontrol etmek imkansız olabilir. Bu gibi durumlarda “Sayfa bulunamıyor” hatası (bilinen adıyla 404 hatası) karşısında kullanıcılarınızı ya da arama motoru robotlarını sevimsiz bir programlama dili sayfasına düşürmektense, site dokusu ile özenilerek hazırlanmış bir “Sayfa Bulunamıyor!” html sayfasına yönlendirmeniz avantajınıza olacaktır. Üstelik bu sayfada bir de sitenin belli başlı yerlerine gitmeyi sağlayan linkler (Anasayfa, Hesabım, X Kategorisi, vb.) bulundurursanız arama motoru robotları için hayat çok kolaylaşacaktır.
Tüm bu saydıklarımı hayata geçirmeniz sonrasında, “organik” denilen arama sonuçlarında sitenizin görünürlüğü, bulunurluğu hızla artacaktır. Ben her zaman doğru ve yerinde yapılan optimizasyonun fark yaratacağına inanırım. Siz de deneyin ve görün…
kaynak: http://eticaretmag.com/tembeller-icin-seo-ipuclari/#comment-117587

Yorumlar