Çalışma Performansını Arttıran Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği

Bazen masamızda o kadar iş birikir ki ilk hangisini yapmalıyım, nasıl yetiştirebilirim gibi sorularla zamanımızı harcar ve hiç birini tam anlamıyla yapamayız. İşte bu tip durumlarda yardımınıza Pomodoro tekniğini giriyor. Bu tekniğin esası, yapmanız gereken işleri bir listeye koyup ilk zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlamak ve ilk işinizi belirtilen süre içinde tamamlamak. Yapabilirsiniz! Zamanlayıcıyı işlerin zorluğuna göre ayarladığınızda yapabilirsiniz. İş bittikten sonra 5 dakika ara verin. Bu zaman masanızdan ayrılmak için yeterli olmayabilir. Ancak en azından gözlerinizi ekrandan ayırarak dinlenmeye bırakın.

Daha sonra 2. işinizi yapın, ardından 3. işinizi ve 4. görevi yaptıktan sonra aralar 15 dakika olsun. Bu zamanları çay, su içmek veya arkadaşlarınızla muhabbet etmeye ayırabilirsiniz. İnanın bu tekniği uygulamak ilk aşamada zor gelebilir ama ilk hafta dişinizi sıkıp uyguladıktan sonra beyniniz otomatik olarak artık buna alışacak ve uygulayacaktır.
İş sırasında dikkat dağıtıcı etmenlerle karşılaşmak kaçınılmazdır ve bunlardan bazıları doğru zamanda kapınızı çalmaz. Örnek olarak Pomodoro tekniğini kullanırken molalarınızdan birisindesiniz ve birisi gelip size sorular soruyor yahut önemli haberler veriyor.
Teknik ya da plan olmadan, dikkatiniz işinizden ayrılıp bu konuya dönecektir. Bu konuda önerim, etrafınızdakilerin söylediklerini yapacaklarınız listesine not alın. Böylece hem zamanınız size kalır, hem de yapmanız gereken işler konusunda onları uyarmış olursunuz.
Size performansınızı arttırmak konusunda vereceğim son tavsiye ise nerede duracağınızı bilmenizdir. Eğer freelancer ya da ev çalışanıysanız, işinizi kendinizin belirlediğiniz saatlerde yapabilirsiniz. Eğer ofiste çalışıyorsanız bu saatler şirketinizin belirlediği saatlerle sınırlıdır (8’den 5’e gibi). Bu zamanlara uymak, işinize odaklanmanızı ve zamanında bitirmenizi sağlar ve geceye kalmak gibi performansınızı düşüren eylemlerden sizi uzak tutar.
Bu makale Timur Demir tarafından HızlıAdam‘da yayınlanmak üzere hazırlanmıştır.

Yorumlar

  1. Merhabalar,


    Zaman hepimiz için en değerli kaynaklardan biri. Zamanı etkili kullanmak, işlerimizden verim almamızı sağlıyor ancak bu hiç de kolay değil. 1980'lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş olan Pomodoro Tekniği, zaman yönetimi konusunda problemler yaşayan kişilere, oldukça fayda sağlamış bir tekniktir. Zamanı etkili kullanmak için siz de Pomodoro Tekniği’nden faydalanabilir, işlerinizi kolaylıkla yoluna koyabilirsiniz. Bu konuyla ilgili ben de sizinle makalemi paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/pomodoro-teknigi-ile-zamani-verimli-kullanin


    Keyifli okumalar dilerim, sağlıcakla kalın.
    www.ebrubektasoglu.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder