Düşük Maliyetli Tanıtım Pazarlama



Bu kadar ucun yazı yazılır mı, kim okuyacak bu yazıyı dediğinizi biliyorum. Fakat konu çok uzun en kısa yoldan özetle yazmaya çalıştım ortaya bu çıktı. İnternetten satış yapmaya yeni başlamak isteyen, internetten nasıl satış yapabilirim veya  İnternetten işi olup da reklama bunca para harcıyorum bunu nasıl kısa bilirim diye düşünenler için, çok iyi tavsiyelerim var! Mutlaka sonuna kadar sıkılmadan okumanızı tavsiye ediyorum.

İnternetten satış Pazarlama Yapmak için gerekli olan nelerdir?

İlk önce fatura kesebilmemiz için vergi levhası, oda kayıt belgesi ve sicil numarası gereklidir. Vergi levhası çıkarabilmek için ise bir işyeri ofis gibi bir adresimizi belirten yerimizin olması şarttır. En ucuz maliyetle bunu halledebilmek için sanal ofisler mevcuttur. İnternetten sanal ofisler hakkında detaylı araştırma yapabilirsiniz.

Bu İşlemleri halletti iseniz İnternette satış yapmak için gerekli olan diğer işler ise bir marka isim oluşturmak ve bu isimle bir internet sitesi adresi (domein) almanız gerekmektedir. Ardından Bir hosting ve yazılım gerekmektedir. Bunların hepsini paket halinde sunan hazır site paketleri ise en ucuz yoldan bu işi halletmenizi sağlayacaktır. Örneğin siteniz olsun, işim nette, ideal soft gibi çeşitli hazır site paketleri bulunmaktadır. İnternetten araştırma yaparsanız oldukça daha çeşitli olanlarını da görürsünüz. Bunlar içerisinde ihtiyaca en iyi cevap verip en uygun fiyatlı olanı işim nette paketidir.
Vergiye kayıt oldunuz, sanal ofisinizi de açtınız ve İnternet sitenizi kurdunuz hepsi tamam ise, artık işin başına geldiniz demektir. Şimdi yapmanız gereken ise ürün görselleri Resimlerini çekmek, ürün detaylarını yazılı ve video anlatımlı şekilde oluşturup internet sitenize yerleştirmektir. Bunun için bir Grafiker ve makale yazarından ücretli destek de alabilirsiniz. Bunun için en ucuz hizmeti sadeceon.com ve bionluk.com gibi sitelerde hizmet veren freelancerlar sizi bekliyor.



İnternet siteniz kurulu her şey tamam ise artık pazarlama ve satışa başlayabilirsiniz.

1.     Seo Çalışması
2.     Ads (google) Reklamları
3.     Sanal Mağaza Kurulumları
4.     Sosyal Medya Reklamları (Facebook)

Seo Çalışması için illaki bir seo danışmanı ile çalışmak şart değildir. Ayrıca bu işin uzmanı olduğunu idda eden, işten pek anlamayan birçok firma bulunmaktadır. Günümüzde seo pazarlanın en etkin kuralı, ürünü özgün olarak detaylı şekilde anlatan ilanlar ile siteye yerleştirmek ve siteye girip ilanı inceleyen kişinin yazdıklarınızı okuyup sitede en az 60 sn geçirip, bir başka sayfadaki ilana da bakma gibi sitede zaman geçirmesini sağlayabilmektir.

Bunu yapabilmek için satışını yapmış olduğunuz ürün veya hizmetinizi kendinizin iyi tanıması ve hakkında bilgi sahibi olarak yazması en doğrusudur. Birçok kişi makale yazarlarının yazdıklarını gözden geçirip düzeltmeden sitede yayınlıyor olması, sadece edebiyat eseri gibi lafı boşa uzatıyor olması, ürünü veya hizmeti alacak kişilerin hemen siteyi terk etmesine sebep olmaktadır. Mümkünse tüm yazıları kendiniz yazın yayınlayın. Hem maliyet açısından oldukça karınız olur, hem google açısından siteniz üst sıralara çıkmasında faydası olur. Ayrıca sitenize ek blog sayfanızın olması ve müşterilere ürün ve hizmetleriniz hakkında yararlı bilgiler sunuyor olması da ek ziyaretçiler toplar ve siteniz daima güncel kalır.

Bu sayede ziyaretçi sayınızın artar ve google dikkatini çekerek üst sıralarda yer almanız kolaylaşır. Bu işlemler için vakit ayırabiliyor sanız,  Seo danışmanı için ek bütçe ayırmadan da satış pazarlama yapabilirsiniz.  Bu çalışmaları kendiniz yapıyorsanız,  Ayrıca sosyal medya uzamanı almanıza da gerek yoktur. Ama biz bir ekip olarak çalışmak istiyoruz diyorsanız,  ekibiniz için gerekli olan 6 çalışana ihtiyacınız olacaktır.

  • ·       Editör (makale yazarı)
  • ·       Grafiker – görsellerinizi düzenleyecek
  • ·       Sosyal medya hesaplarını kontrol edecek uzman
  • ·       Ads reklamları ve sosyal medya reklamlarını verecek ve takip edecek
  • ·       Sanal mağaza ilanlarını güncelleyecek ve takip edecek
  • ·       Müşteri danışmanı ve muasebeci


Çok eleman almak çok maliyet olur diyorsanız da, bu işinden anlar 2 kişi ile de bu işi çözebilirsiniz.  

Grafikten anlayan, editör (makale) yazabilen, sosyal medya hesaplarını kontrol edebilecek, arta kalan zamanlarda sanal mağaza sitelerininde ilanları düzenliyecek ve ücretli reklam yerlerini de eve gittiğinde akşam gözden geçirip, notlar alıp düzenlemeler yapacak 1 kişi ile de bunu halledebilirsiniz.
Bu kadar işi nasıl 1 kişi yapar 6 kişinin işini bir kişiye yaptırırsan o iş den hayır gelir mi diye düşünmeyin, aslında bu iş o kadar sanıldığı kadar da zor iş değil, ilk etapta bu kadar işi yapabilecek tek kişi ile başlayıp yetemiyorsa freelancerlar  lardan yardım almasını sağlayarak işi halledebilirsiniz. Baktınız işler yetişmiyor işler arttı, o zaman maliyet hesabı yaparsınız freelancerlar ödediğiniz para alacağınız 2. Elemanın maaşını geçiyorsa yeni bir eleman alırsınız. Ve kadronuzu ihtiyacınıza göre artırarak maliyetinizi düşürebilirsiniz.

Konu dağılmasın diye işe başlama ile ilgili yazıyı ve maliyet tavsiyerini burada kesiyorum ve artık işin diğer detayları üzerine kısa tavsiyeler yapmaya başlıyorum.




İnternetten ürün ve marka tanıtımı için yüksek reklam bütçesi oluşturmadan tanıtım yapmak için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.  Maliyetleri sıfıra indirme gibi bir durum tabiî ki olanaksız, ama maliyetleri kısmak ve az reklam yapıp çok kar elde etmemiz ise mümkün.
1.       Öncelikle google ads reklam kampanyamızı gözden geçirip, çok isabetli bir yol izlememiz gerekli. Reklam metni genel firma ile ilgili olmayıp satışını veya hizmetini yapmış olduğumuz iş ile ilgili olmalıdır.


1.       Örneğin: “Her Ölçü Mika Camlı Duşakabin 425 TL İstanbul içi nakliye ve montaj Ücretsiz. “ Bu Metinde görüldüğü gibi bir firma reklamı yerine kampanya ön planda tutuldu, gelen müşteri internet sitemizde zaten marka ve detaylar ile ilgili birçok bilgiye sahip olacaktır.

2.       Birde kampanya ayalarını yaparken hizmet verdiğimiz bölgeleri seçmemiz gerekiyor. Ürünü sadece İstanbul da satıyorsak veya İstanbul, Ankara, İzmir gibi birkaç ilde satıyorsak yer seçimi yapmamız maliyetimizi düşürecektir. Aksi takdirde reklam tüm Türkiye ye yayınlanır ve Kars, Ardahan, bursa birçok ilden tıklayıp sitenize gelen kişiler içinde boş yere harcama yapmış olursunuz.

3.       Zaman planlaması yapmalısınız. Telefonla sipariş alıyor ve işyerinizi akşam 6 da kapatıyorsanız, zaman planlamasında açılış ve kapanış saatleri haftanın çalıştığınız günlerini belirlemelisiniz. Aksi taktirde reklamınız 24 saat yayında kalır ve işyeriniz açık olmadığı saatlerde siteniz aldığı her ziyaretçi için boşa harcama yapar.  

4.       Bir de tıklama başı maliyeti manuel yapmanız Google’nin gereksiz yüksek teklif vermesini önleyecektir. Maliyet düşürme açısından önemli olan ayarlar bunlardır. Diğer ayarlar için ads eğitim videoları izleyip ads konusunda daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sanal Mağaza ilanları

Sanal mağaza ücreti, sanal mağaza içi extra reklam ücretleri ve mağaza komisyonları gibi extra maliyetler. Satışlarımızın artması için satış kanallarını genişletmek oldukça önemlidir. Bu nedenle sanal mağaza sitelerinde mağaza açmak gerekmektedir. 




Gittigidiyor.com, N11.com, sahibinden.com ülkemizde en çok ziyaretçi alan ve ürünlerimizi en hızlı satabileceğimiz alanlardır. Pttavm.com, sanalpazar.com, hepsiburda.com gibi çeşitli sanal mağazalarıda açarak kanalı en yüksek seviyeye ulaştırmanızda mümkündür.   Gittigidiyor.com da sanal mağaza açmak için 1-2 ve 3 aylık abonelik paketleri bulunmaktadır. İlan sayınıza göre de ayrıca paket seçimi yapabilirsiniz. Standart paket profosyonel ve mega paketler mevcuttur.

Az ürün sergileyecek olanlar için standart paket seçmesini öneriyoruz mega daha iyidir düşüncesi ile az ürün ilanı için bu paketi seçmeniz gereksiz bir maliyet çıkaracaktır. Ayrıca ürünlerin daha çok ziyaretçiye gösterilmesi için extra özellik seçenekleri vardır. Kalın yazı, alt başlık, vitrin ve facebook reklam paketi gibi bu seçeneklerden yararlanmak da extra bir maliyet gerektirmektedir. Bu maliyeti kısmak için mağaza paketi alırken 5 ilan için ücretsiz extra paketi verilmektedir. En çok satılması muhtemel olan ilanınızı bu 5 ürünü yayınlamanız maliyetinizi ortadan kaldıracaktır.

Ayrıca ilanlarınızın daha ön planda yayınlanması için ilan açıklaması geniş ayrıntılı ve video tanıtımı ile birlikte olması, diğer ilanlarınıza bağlantı linki vermesi ve kaliteli görseller ile yayınlanması ile üst sıralarda yer alacaktır. Birde fiyatları piyasa fiyatının altında, sorunsuz kargo gönderimi olan ve olumlu müşteri yorumu alması ürünü en üstlerde sitede yer almasını sağlayacaktır.  Aksi bir durum yani görseli iyi olmayan yeterli açıklamaya sahip olmayan yetersiz bir ilan girmeniz satışlarınızı olumsuz etkileyeceği gibi vitrinde üst sıralarda çıkmasını da engelleyip maliyetinizi arttıracaktır.

Sosyal Medya Reklamları

Kurumsal iletim için Sosyal medya hesaplarınızın olması şarttır. Günümüzde sosyal medya hesabı olmayan kişi neredeyse hiç yoktur. Bu nedenle müşterilerinize sosyal medya hesapları aracılığıyla ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgiler vermek ve bu kanallardan iletişim kurmanız oldukça gereklidir. Facebook, twitter, instagram ve linkedin  kanalları herkes tarafından bilinen ve kullanılan başlıca sosyal medya kanallarıdır. Bu kanalların hepsinde firma sayfası oluşturmak ve sürekli güncel tutarak müşterileriniz ile iletişimde kalmanız en ucuz maliyetli reklam çeşididir. Facebook marketpalece de ürün satışı yapmak ise çok fazla müşteriye en ucuz maliyete ulaşıp birebir tanıtım yapmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca whatsapp numaranızı internet sitesizden ve sosyal medya hesaplarınızdan duyurarak müşteri destek hattı oluşturmanız da kolayca müşteri bulmak müşterilerinize destek vermek için bir yöntemdir. Bu sayede daha fazla ürün satıp çok daha az maliyet ödemiş olursunuz. 



Sosyal medya kanalları dışında ilan siteleri Letgo ve benzer sitelerde de ilanlarınızın bulunması ve güncel olması müşteri sayınızı ve marka bilinirliğinizi arttıracaktır. ÖNEMLİ HATIRLATMA çeşitli kanallarda ilan verirken ürünlerinizin fiyatlarını yazıyorsanız, mutlaka takibini yapmanız yaranıza olacaktır. Eski fiyatlı olarak unutmuş olduğunuz bir ilanın müşteri tarafından görülüyor ve sizi aradığında karşılık bulamıyorsa, şikayetvar.com gibi sitelerde olumsuz şekilde yer almanıza ve müşteri kayıpları yaşamanıza neden olabilir.Bu nedenle ya fiyatsız şekilde ilan girişi yapın, ya da takibini mutlaka unutmayın. 

Google ve yandex  haritalara kaydınızı oluşturun ve google işyerim hesabınızı aktif şekilde kullanın. burada ürün ilanı, veya diğer ilan çeşitlerini ücretsiz olarak yayınlayabilirsiniz. Burayı kullanmanız firmanıza ücretsiz onca kişinin kolayca ulaşmasını sağlayacaktır. Eğer bir işletmeniz varsa da google haritalar sayesinde işyerinizi müşterilerin rahat şekilde bulmasını sağlayabilirsiniz. Ads hesabınıza bağlayıp exsperes reklam da verip haritalar bölümünde ön sıralarda görünmenizi de sağlayabilirsiniz.   aslında anlatacak çok daha konu var olsa da, Konunun çok daha uzamasını istemediğim için sizi sıkmamak için şimdilik burada bitirip başka bir yazıda kalanlardan bahsetmek istiyorum kalın sağlıcakla.

Saymış olduğunuz bu işler zor işler bunların hepsini nasıl takip edeyim internetten satış yapmak amada zor iş diyorsanız da,
fatihtiryaki@noktadusakabin.com  mail adresinden benimle iletişime geçip, takıldığınız konular hakkında ücretsiz şekilde destek alabilir veya küçük ücretler karşılığında işiniz ile ilgili yapmam gereken işleri yapmamı talep edebilirsiniz.

Yorumlar